Nieuw centrum voor aortaziekten


Dr. Jan Nijs (links) en prof. dr. Erik Debing


Hartchirurg dr. Jan Nijs en vaatchirurg prof. dr. Erik Debing sloegen de handen in elkaar voor de oprichting van een centrum gespecialiseerd in aandoeningen van de aorta.
Elke donderdagvoormiddag kan u er terecht voor een raadpleging. Contacteer hiervoor Mevr. Veerle Van Mossevelde (Coördinator) op het nummer +32 2 476 31 34.

Het "Centrum voor aorta- en cardiovasculaire bindweefselziekten Brussel" heeft als doel om alle patiënten met een aortaziekte (voornamelijk aneurysmata) te centraliseren en te kanaliseren naar één raadpleging. Op die manier wordt het voor interne en externe verwijzers duidelijk waar ze patiënten met een dergelijke pathologie heen kunnen sturen.
Elke patiënt wordt volgens een welomschreven klinisch pad en richtlijnen gediagnosticeerd, behandeld en opgevolgd.
De chirurgen Jan Nijs en Erik Debing hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van aortaziekten en bieden de nieuwste operatieve en endovasculaire technieken aan. Ze worden voor, tijdens en na de operatie bijgestaan door een medisch team van ervaren anesthesisten, perfusionisten, intensivisten en verpleegkundigen.

De meest voorkomende oorzaak van een aortaziekte is slagaderverkalking (atherosclerose). Andere oorzaken zijn onder meer aangeboren klepafwijkingen en erfelijke bindweefselziekten.
Aangezien patiënten met een genetische aorta-aandoening ook andere problemen hebben (skelet- of oogafwijkingen, zwangerschaps- en fertiliteitsproblematiek) is het belangrijk dat zij multidisciplinair opgevangen worden. Een team bestaande uit cardiologen (voor kinderen en volwassenen), een geneticus, een anatoom-patholoog, een internist, een radioloog, een oftalmoloog, een gynaecoloog en een psycholoog komt op regelmatige tijdstippen samen voor de bespreking van deze patiënten.